ORIGINÁLNÍ PROTEINOVÝ VEČERNÍ CHLÉB (Low carb) 2+1 Akce
Revoluční směs na pečení nízkokalorického proteinového chleba!
Na přípravu chleba potřebujete:
Obsah sáčku s proteinovou směsí na pečení chleba 400g
Sušené droždí (součást balení) 7g
Voda cca 30°C 340 ml
Po upečení chléb váží přibližně 620 g.
Postup přípravy:
Suchou směs na chléb promícháme s droždím. 340 ml ohřáté vody na cca 30°C přidáme do směsi. Těsto hněteme v kuchyňském robotu na střední výkon přibližně 6 minut. Z těsta vytvoříme bochník nebo rozdělíme na menší kousky a vytvoříme například houstičky. Vložíme do vymaštěné formy nebo houstičky na vymaštěný plech a necháme odležet asi 45- 60 minut v pokojové teplotě. Pečeme v předehřáté troubě na 190°C (horní/spodní ohřev) 60 minut.
Postup v domácí pekárně
Směs na chléb smícháme s droždím , vodu nalijeme do formy a přidáme suchou směs, zvolíme „rychlý program“(doba pečení by měla být alespoň 2 hodiny). Pokud je program na Vaší pekárně kratší, doprogramujte potřebnou dobu pečení ručně do 2 hodin.
2-3 plátky chleba = 35g
Složení suché směsi: bílkovinná směs (pšeničná bílkovina, sójová bílkovina, lupinová bílkovina *), žlutá a hnědá lněná semena, sójová drť, celozrnná pšeničná mouka, sojová mouka, pšeničné otruby, slunečnicová semena, sezamová semena, jablečná vláknina, sůl, emulgátor sojový lecitin, pražená mouka z ječmenného sladu, regulátor kyselosti octan sodný.
Průměrné výživové hodnoty ve 100 g suché směsi: |
|
Energetická hodnota |
1701 kJ/408 kcal |
Bílkoviny |
38.7 g |
Sacharidy |
13.3 g |
- Z toho cukry |
0,6 g |
Tuky |
18.1 g |
- Z toho nasycené mastné kyseliny |
2.2g |
Vláknina |
17.3 g |
Sodík |
0.7 g |
Minerály |
4.6 g |
Voda |
cca 7 g |
Chlebové jednotky (BE) |
1.2 BE |
Jedna chlebová jednotka (BE) odpovídá 83 g hmotnosti produktu.
Složení upečeného chleba:voda, bílkovinná směs (pšeničná bílkovina, sójová bílkovina, lupinová bílkovina*), žlutá a hnědá lněná semena, sojová mouka, celozrnná pšeničná mouka, sojová drť, pšeničné otruby, slunečnicová semínka, sezamová semínka, jablečná vláknina, droždí, sůl, pražená mouka z ječmenného sladu.
Informace pro alergiky: Obsahuje lepek, sezam, sóju. Může obsahovat stopy mléka, lískových oříšků a lupiny (vlčí bob).
Průměrné výživové hodnoty ve 100 g upečeného chleba: |
|
Energetická hodnota |
1266 kJ/305 kcal |
Bílkoviny |
28.6 g |
Sacharidy |
4.9 g |
- Z toho cukry |
1,7 g |
Tuky |
14.9 g |
- Z toho nasycené mastné kyseliny |
2,7 g |
Vláknina |
15.3 g |
Sodík |
0.5 g |
Minerály |
3 g |
Voda |
cca 33 g |
Chlebové jednotky |
0,4 BE |
Jedna chlebová jednotka (BE) odpovídá 245 g produktu.
*Lupina – Lupinus -vlčí bob
Ve světě začal rozvoj pěstování v 90. letech minulého století po potvrzení vysoké výživové hodnoty lupinové mouky, která je z bobů vyráběna. Dnes se využívá celá rostlina: plody jako součást potravin, zelená hmota jako krmivo, květy ve farmaceutickém průmyslu, posklizňové stvoly jako zelené hnojení.
Semena rostlin (plody) zvaná Tremoso se využívají po celém světě jako příloha k jídlům, lehký předkrm nebo jen jako chuťovka. Velmi rozšířená je jejich konzumace v Portugalsku a Brazílii, kde se také v největší míře pěstují. Nejčastěji se využívají jako chutný doplněk k pivu – náhrada oříšků nebo tyčinek. Tremoso má obsah bílkovin přibližně stejně vysoký jako sója, tedy průměrně 35 %. Složení těchto bílkovin je z dietetického hlediska vynikající díky jinak často v rostlinách deficitním aminokyselinám, zejména lysinu, leucinu, metioninu a argininu. V lupinových bobech je více než 10 % tuků, které mají vynikající složení díky až 80 % nenasycených mastných kyselin obsažených v tucích . Další významnou látkou je lecitin – jeho obsah je až 2,5 % z obsaženého tuku.
Lupinová mouka- obsahuje pouze 30 % sacharidů, převážně s krátkým řetězcem. Přirozeně žlutá barva mouky díky obsahu karotenoidů je v pekařském průmyslu velmi žádaná. Emulgační vlastnosti mouky částečně nahrazují vaječné žloutky. Lupinová mouka je také vhodná pro výživu celiaků.
Rýsování svalů
Být fit a dobře vypadat
Výdrž
Budování svalové hmoty
Zpevněná a ve formě
Snižování hmotnosti