Výživová abeceda 

Co je kasein? Jaký je rozdíl mezi fruktózou a glukózou? Jako sportující člověk to budete slyšet často. Přečtěte si, abyste tuto terminologii lépe pochopili.

Aminokyseliny

Aminokyseliny jsou stavební kameny proteinů, které musíme denně konzumovat ve stravě, aby naše tělo dobře fungovalo. Existuje 20 různých typů aminokyselin, které naše tělo využívá. Existuje 9 aminokyselin, které naše tělo samo neumí vyprodukovat, a ty se označují jako esenciální (nezbytné) aminokyseliny, které musí být absorbovány každý den. Ostatní aminokyseliny se označují jako ne-esenciální, tělo je může produkovat samo. I když ne-esenciální, jsou výhodné zvláště pro sportovce nebo ty, kdo hledají optimální zdraví, aby využili všech 20 aminokyselin ve své stravě konzumací velkého množství kvalitních bílkovin.

Bazální metabolismus

Minimální množství energie potřebné ke zvládnutí všech životně důležitých funkcí těla. Spotřeba energie na fyzické aktivity není zahrnuta a musí být připočtena. Výsledkem je pak celkově vynaložená energie.

Fruktóza

Fruktóza je monosacharid, který se objevuje v ovoci a v medu. V trávicím traktu je fruktóza absorbována mnohem pomaleji než glukóza a tedy poskytuje déle trvající energii. Kombinace glukózy a fruktózy ve sportovních nápojích zvyšuje zásobu energie během zátěžeí a poskytuje stabilnější energetický zdroj.

Glukóza

Glukóza (také známá jako dextróza) je monosacharid tj. jednoduchý cukr. Všechny poskytnuté sacharidy jsou nakonec konvertovány na glukózu a využity tělem na přeměnu v energii.

Glutamin

Glutamin je jedna z podmíněně esenciálních aminokyselin, protože často není v těle produkována v dostatečném množství, např. když je tělo vystaveno stresu takovému jako cvičení. Glutamin má ze všech aminokyselin nejvyšší koncentraci ve svalech a hraje významnou roli při vysokém tréninkovém zatížení. Glutamin má význam v produkci obranných buněk a zlepšuje tedy funkci imunitního systému.

Guarana

Guarana má stimulační účinky kávy. Na rozdíl od kofeinu obsaženého v kávě, stimulující látka má prodloužené uvolňování. Účinek proto trvá déle, tím zajišťuje trvalé energetické povzbuzení (nakopnutí).

Hypertrofie

Hypertrofie je zvětšení objemu svalu jako výsledek zahuštění svalových vláken. Proces je spuštěn silovým tréninkem a podpořen příjmem proteinů a dalších živin.

JOJO efekt

Po úspěšné redukci hmotnosti je věčnou otázkou, jak zabránit obnovenému přírůstku váhy: jojo efektu. Jojo efekt se objeví, jestliže fáze s hodně omezeným příjmem energie (redukční dieta) je přímo vystřídána normální stravou. Pak bazální metabolismus (který byl snížen jako výsledek metabolismu „hladovění“) nemá čas se adaptovat a váha těla se opět rychle zvyšuje.

Kapsaicin

Ostrý, pálivý zážitek při jídle chilli je způsoben sloučeninou v chilli nazývanou kapsaicin. Kromě poskytnutí palčivé chuti může kapsaicin také stimulovat uvolňování tuku z tukové tkáně – zásobárny tělesného tuku – a zvyšovat schopnost těla spalovat tuk, zvláště během cvičení.

Kasein

Mléčný protein obsahuje hlavně kasein a syrovátkový protein. Kasein je charakterizován pomalým trávením a absorpcí. Ve srovnání se syrovátkovým proteinem, který je tělem rychle absorbován, absorpce kaseinu je pomalá a trvá několik hodin. To jej činí velmi vhodným např. před spaním, aby se zajistil konstantní zdroj aminokyselin přes noc. To také může pomoci udržení sytosti, potlačení hladu, proto je výborným výběrem mezi jídly a zvláště ve fázi hubnutí.

Kofein

Kofein se objevuje v přírodě v různých typech rostlin, jako káva, čaj, maté, guarana a kakao. Má stimulační účinek na sympatický nervový systém a zvyšuje lipolýzu v tukové tkáni zvýšením hladiny adrenalinu. Kofein v produktech Multipower dosahuje maximální koncentrace v krvi přibližně za 20 – 60 minut a zlepšuje koncentraci a výkon.

Maltodextrin

Maltodextrin se skládá z více molekul glukózy a poskytuje energii rychlým a trvalým způsobem. Ve výrobcích pro regeneraci a isotonických nápojích se maltodextrin používá, protože je dobře snášen a rychle dodá energii.

Minerály

Minerály jsou klasifikovány jako životně důležité složky potravin. Regulují vodní bilanci, metabolismus kostí, cévní tonus, nervové funkce a svalové kontrakce a jsou účastny v mnoha dalších základních buněčných funkcích.

Palatinose®

Palatinose® je funkční sacharid s obecným názvem isomaltulóza. Získává se z cukrové řepy. Je to jediný nízko glykemický, k zubům šetrný sacharid, s dlouhodobým zdrojem energie ve formě glukózy. Používáme jej v tyčinkách a gelech, abychom podpořili výkon. 

Peptidy

Peptidy jsou tvořeny řetězci aminokyselin. Dvě aminokyseliny spojené jedna s druhou se nazývají dipeptidy, tři aminokyseliny tvoří tripeptidy a celá sekvence zřetězených aminokyselin se nazývá polypeptid, také známý jako protein. Všechny proteiny, které denně konzumujeme, jsou polypeptidy a nejprve musí být rozloženy naším tělem na jednotlivé aminokyseliny. Teprve pak jsou využitelné

PeptoPro®

PeptoPro® je peptid založený na mléčném proteinu, který je tvořen řetězcem aminokyselin. Na rozdíl od běžných proteinů, PeptoPro® je velmi krátký aminokyselinový řetězec tvořený pouze dvěma až třemi peptidy. Hlavní výhodou PeptoPro® je rychlá absorpce. Protože protein už byl rozštěpen na menší peptidy, tělo nemusí vynaložit čas a energii na jejich štěpení, další význam má, že jsou absorbovány do krve extrémně rychle a účinně. To zase vede k rychlému nárůstu hladiny krevních aminokyselin, což funguje jako signál pro tělo, aby začalo pracovat na opravě svalové tkáně a růstu. PeptoPro® je perfektní protein pro periodu kolem tréninku, buď při tréninku a nebo hned po tréninku. Snadnost absorpce a chybějící potřeba trávení, jej činí snadným pro žaludek a velmi efektivním pro zrychlení regenerace v době, kdy tělo je uzpůsobeno k absorpci živin do svalové tkáně. PeptoPro® také přichází v podobě čerstvých ne-mléčných chutí, což zvyšuje jejich atraktivitu při tréninku.

Protein

Proteiny patří mezi esenciální (nezbytné) živiny s 20 různými aminokyselinami, které tvoří jejich základní strukturu. Protein má obrovské množství fyziologických funkcí, které jsou důležité pro fyzický výkon a zdraví. Jsou základem struktury svalů, spojovací tkáně, enzymů a hormonů. Mohou také být zdrojem energie při zatížení. Protože tělo nemůže skladovat protein, stálý zdroj proteinu je zásadní. Abychom poskytli optimální podporu např. pro nárůst svalů, doporučuje se příjem proteinu 2g/kg tělesné hmotnosti denně. Živočišné produkty jako maso, ryby a mléčné výrobky mohou být použity jako zdroj proteinu, stejně jako rostlinné produkty např. luštěniny a sojové výrobky. Proteiny mohou být izolovány z živočišných i rostlinných potravin, např. z mléka nebo ze sóji. Tyto proteiny jsou dostupné v práškové formě. Jako lahodné koktejly nejen umožňují snadnou přípravu a konzumaci vysoce kvalitního proteinu, ale zároveň mají velmi nízký obsah tuku a málo kalorií.

Sacharidy

Sacharidy jsou důležitým zdrojem energie a jako primární palivo se využívají při intenzivních trénincích a ve sportu. Mozek a nervový systém také využívá exkluzivně sacharidy, a jestliže jejich zásoba klesá, soustředění, reakce a koordinace trpí. Sacharidy jsou většinou obsaženy v rostlinných potravinách jako ovoce, zelenina, rýže, cereálie a zpracované cereální výrobky jako chléb, těstoviny, müsli apod.

Superkompenzace

Jestliže je sval podroben stresu během cvičení, aktuální svalový zisk (nárůst) se projeví ve fázi regenerace. Optimální vliv cvičení je dosažen pouze tehdy, jestliže sval může regenerovat dostatečně. To vyžaduje odpovídající čas odpočinku. Tudíž tělu musí být doplněny hlavní živiny a stavební kameny jako je protein. Cvičební stres napovídá o fyzickém omezení nebo nedostatku v těle, což má za cíl vyvarovat se příště. Tělo reaguje na stres výstavbou svalu za jeho původní hranici. Tomuto procesu se říká superkompenzace.

Syrovátkový protein

Mléčný protein se skládá hlavně z kaseinu a syrovátkového proteinu. Obsah proteinu v syrovátce může být koncentrován za použití filtračních postupů, které umožní, aby byly prodávány jako vysoce kvalitní doplněk. Syrovátkový protein poskytuje skvělý aminokyselinový profil s vysokou hladinou větvených aminokyselin a je ideální pro podporu růstu a udržení svalové hmoty.

Tuky

Tuky jsou důležitým zdrojem energie a sloučenin pro buňky a jsou esenciální (nezbytnou) součástí naší stravy. Když jíme potraviny obsahující vysoce kvalitní tuky, konzumujeme různé druhy tuků, včetně esenciálních tuků omega 3 a 6, stejně jako v tucích rozpustné vitamíny (E, D, K, A).

Tuky jsou nezbytnou součástí naší stravy, ale jsou kaloricky vydatné, takže by měl být dán důraz na konzumaci vysoce kvalitních tuků z minimálně zpracovaných potravin.

VĚTVENÉ AMINOKYSELINY

Tři větvené aminokyseliny leucin, isoleucin a valin jsou klasifikovány jako esenciální aminokyseliny a jsou vedle glutaminu hlavní složkou kosterních svalů. Leucin hraje klíčovou roli jako operátor svalové proteinové syntézy, procesu, který udržuje a opravuje sval. Proteinové doplňky vyrobené z vysoce kvalitních proteinů obsahují vysoký podíl BCAA (= leucin, isoleucin,valin), přibližně 22 – 25 %.

Vitamíny

Vitamíny jsou životně důležité mikro-živiny, které tělo neprodukuje nebo jich neprodukuje dost. Vitamíny se dělí do dvou skupin podle jejich rozpustnosti. Vitamín C a B-vitamíny náleží ke skupině vitamínů rozpustných ve vodě. Vitamíny E, D, K a A rozpustné v tuku mohou být absorbovány úplně pouze tehdy, je-li přidán nějaký tuk.

Rýsování svalů

Být fit a dobře vypadat

Výdrž

Budování svalové hmoty

Zpevněná a ve formě

Snižování hmotnosti